Köszönjük a sok infót és a receptet! 👍🏻
Találatok
Nincs találat
Strawberry 2024. május 3.
STRAWBERRY - (Földi)eper (hivatalosan: szamóca 🙄)
Figyeljünk rá, hogy többes számban a szóvégi Y átváltozik I-re és úgy kap -ES végződést: STRAWBERRIES
May is strawberry season, the first fresh fruit after the long winter. - Május az eper szezonja, az első friss gyümölcs a hosszú tél után.
Nézzünk pár érdekességet erről az igazán ízletes gyümölcsről! 🤗
Vitamins of strawberries - Vitaminok az eperben
- Vitamin C /szí/
- Vitamin B6 /bí sziksz/
- Vitamin B9 (folic acid) /bí nájn, fólik eszid)
- Vitamin A /éj/
- Vitamin E /í/
- Vitamin K /kéj/
brit angol: vitamin
amerikai angol: vájtemin
- They are also high in fiber and antioxidants. - Magas a rosttartalma és gazdag antioxidánsokban.
- Each strawberry has about 200 seeds on its surface, making it the only fruit with seeds on its exterior. - Minden eper felületén körülbelül 200 mag található, ez az egyetlen olyan gyümölcs, amelynek a magjai a külső felületén helyezkednek el.
- The world's largest strawberry was grown in Japan and weighed approximately 250 grams. - A világ legnagyobb epre Japánban termett, és körülbelül 250 grammot nyomott.
Fun Fact:
Ancient Romans used strawberries to treat fever, sore throats, kidney stones, gout, and depression. - A ókori rómaiak epret használtak láz, torokfájás, vesekő, köszvény és depresszió kezelésére. 😶
Sajnos az eper azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelyen sok permet rajta marad (hacsak nem bió epret vásárolunk). Szerencsére egy kis odafigyeléssel a permet nagyrésze könnyen eltávolítható.
Mit kell tegyünk?
- mossuk meg az epret folyó víz alatt
- tegyünk egy tálba fél liter vizet és adjunk hozzá 1 teáskanál szódbikarbónát
- tegyük bele az epret legalább 5 percre
- mossuk le jól folyó víz alatt
Érdekesség:
A "strawberry blonde" (szó szerint eper szőke) jelentése vöröses szőke.
Szavak:
- strawberry: eper (tbsz. strawberries)
- whipped cream: tejszínhab
- spray cream: habspray
- fiber: rost
- antioxidants: antioxidánsok
- pesticide: növényvédőszer
- bicarbonate of soda/baking soda: szódabikarbóna
- organic: bió
- stawberry blonde: vöröses szőke (hajszín)
Egyik nagy kedvencem a Strawberry Cheesecake (Epres Sajttorta), amit először Angliában ettem. Magas zsír- és cukortartalma miatt nem kifejezetten egészséges vagy kalóriaszegény, de tényleg nagyon finom és könnyű elkészíteni!
Recipe/Recept
Ingredients:
- 250g digestive biscuits (digestive keksz)
- 100g butter, melted (olvasztott vaj)
- 1 vanilla pod (vanília)
- 600g full-fat soft cheese (zsíros krémsajt)
- 100g icing sugar (porcukor)
- 284ml pot of double cream (tejszín)
For the topping/A tetejére:
- 400g punnet of strawberries, halved (eper, félbevágva)
- 25g icing sugar (porcukor)
Method/Elkészítés:
- To make the base, butter and line a 23cm loose-bottomed tin with baking parchment. Put the digestive biscuits in a plastic food bag and crush to crumbs using a rolling pin. Transfer the crumbs to a bowl, then pour over the melted butter. Mix thoroughly until the crumbs are completely coated. Tip them into the prepared tin and press firmly down into the base to create an even layer. Chill in the fridge for 1 hr to set firmly.
- Pour the double cream into a bowl and whisk with an electric mixer until it’s just starting to thicken to soft peaks. Place the soft cheese, icing sugar and the vanilla in a separate bowl, then beat for 2 mins with an electric mixer until smooth and starting to thicken, it will get thin and then start to thicken again. Tip in the double cream and fold it into the soft cheese mix.
- Spoon onto the biscuit base, starting from the edges and working inwards, making sure that there are no air bubbles. Smooth the top of the cheesecake down with the back of a dessert spoon or spatula. Leave to set in the fridge overnight.
- Bring the cheesecake to room temperature about 30 mins before serving. Purée half the strawberries in a blender or food processor with the icing sugar and 1 tsp water, then sieve. Pile the remaining strawberries onto the cake, and pour the purée over the top.
- Egy 23 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, a digestive kekszet tegyük egy zacskóba és sodrófával törjük össze morzsává, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat és jól keverjük össze. Nyomkodjuk jól le a forma aljába és tegyük hűtőbe 1 órára.
- Verjük fel a tejszínt puha habbá, egy másik tálban pedig a krémsajtot, cukrot, vaníliát verjük 2 percig (előbb híg lesz, majd újra sűrűsödni kezd), aztán adjuk hozzá a tejszínhabot és óvatosan keverjük össze.
- Kanalazzuk a keveréket a kekszes alapra, simítsuk el a tetejét egy desszertkanál hátuljával vagy egy spatulával. Hagyjuk a hűtőben állni egy éjszakán át.
- Tálalás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből. Az eper felét turmixoljuk össze a cukorral és 1 teáskanál vízzel, majd szűrjük át. A többi epret tegyük a torta tetejére és öntsük le a pürével.
Forrás: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/strawberry-cheesecake-4-easy-steps
Hozzászólások
Nagyon szívesen! 🤗