Találatok
Nincs találat
Répatorta nap (Carrot Cake Day) 2025. február 3.
Today is Carrot Cake Day. - Ma van a Répatorta napja!
A répasüti az egyik kedvenc süteményem. Még 19 évesen, Angliában kóstoltam először, és egyből megszerettem!
Aztán később otthon szerettem volna magam elkészíteni, de valamiért mindig lapos maradt, annak ellenére, hogy tettem bele sütőport. Aztán rájöttem, hogy a liszttel volt a gond, a "self-raising flour", az nem sima liszt, hanem sütőporos, tehát a sima liszthez kellett még hozzáadnom sütőport. Így már működött! 😉
Origin - Eredete
Carrots were already used as a substitute for sugar in medieval times. - A sárgarépát már a középkorban is használták édesítésre cukor helyett.
The modern version of carrot cake likely originated in Switzerland in the 19th century. - A modern répatorta valószínűleg Svájcból származik a 19. századból.
It became popular in Britain during World War II when sugar was rationed. - Népszerűvé vált Nagy-Britanniában a második világháború alatt, amikor nem volt elég cukor.
Recipe:
- 150g flour
- 15g corn flour
- 1.5 tsp baking powder
- 1/4 tsp bicarbonate of soda = baking soda
- pinch of salt
- 2 eggs
- 100g sugar (add more or less)
- 150ml vegetable oil (sunflower, olive, coconut oil etc.)
- 150g grated carrots
- spices: cinnamon, vanilla, nutmeg, ginger
Method:
- preheat oven to 180C
- mix flour + baking powder + baking soda + salt + spices
- mix eggs + sugar + oil
- mix 1 and 2
- add carrots
- cake tin, bake for about 25 minutes
Recept:
- 150g liszt
- 15g kukoricakeményítő
- 1,5 tsk sütőpor
- 1/4 tsp szódabikarbóna
- csipet só
- 2 tojás
- 100g cukor (lehet több vagy kevesebb)
- 150ml olaj (napraforgó, olíva, kókusz stb.)
- 150g reszelt répa
- fűszerek: fahéj, vanília, szerecsendió, gyömbér (amiből, amennyit szeretnénk, kb. 1 tsk fahéj, 1 tsk vanília, csipetnyi a többiből)
Elkészítés:
- sütőt előmelegíteni 180 fokra
- összekeverni: liszt + sütőpor + szódabikarbóna + só + fűszerek
- tojások + cukor+ olaj felverni
- összekeverni 1 és 2
- hozzáadni a reszelt répát, lazán összekeverni
- sütőforma (kiolajozva, vagy sütőpapírral bélelve), sütni kb. 25 percig
Ez a kedvenc receptem, mert könnyen variálható!
- elkészíthető gluténmentesen, rizslisztet használva
- répa helyett lehet céklát, vagy cukkinit, vagy banánt is használni (itt akár el is hagyható a cukor).
- lehet tenni bele darabokra vágott diót is, valamint mazsolát is
- természetesen a fűszerek elhagyhatók, ha valaki nem szereti
Frosting:
- 100g soft butter (room temperature)
- 200g cream cheese
- 100g icing sugar
Method:
- soft butter + icing sugar, beat for 1-2 minutes
- stir in cream cheese
Krém:
- 100g puha vaj (szobahőmérsékletű)
- 200g krémsajt
- 100g porcukor
Elkészítés:
- puha vaj + porcukor, keverni 1-2 percig
- hozzákeverni a krémsajtot
Frosting 2.
- 500ml double cream
- 250g cream cheese
- 100g icing sugar
Method:
- cream cheese + icing sugar
- whip cream
- mix 1 and 2
Krém 2.
- 500ml tejszínhab
- 250g krémsajt
- 100g porcukor
Elkészítés:
- krémsajt + porcukor, simára keverni
- felverni a tejszínhabot
- 1 és 2, lazán összekeverni
A Birthday Carrot Cake - Egy szülinapi répatorta