Találatok

Nincs találat

Gingerbread (mézeskalács) 2023. december 21.

Egyik nagy kedvencem a mézeskalács, nem csak karácsonykor, de egész évben! 😋

Viszont állítólag a mézet nem szabad 40 °C fölé melegíteni, mert hő hatására toxikussá válik. Szóval sütés-főzéshez egyáltalán nem javasolt. Teába is csak azután szabad beletenni, ha az eléggé meghűlt már. 🤨

Anyway, lényeg a lényeg, találtam egy szuper receptet, ami nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, méz helyett cukorszirupot használ (nem kifejezetten egészséges tudom 😶). 

Én egyébként jóval kevesebb cukrot és szirupot használtam (majdnem a felét), nekem így is elég édes volt! Ja, és nem volt hozzá ez a Golden syrup, csak sötétebb nádcukor szirup, de nyilván azzal is működik. Gyömbérpor helyett pedig mézes fűszerkeveréket tettem bele. 😉

Gingerbread Cookies

Ingredients:

75g unsalted butter
100g light brown soft sugar
100g golden syrup
225g plain flour, plus extra to dust
2tsp ground ginger 
1tsp bicarbonate of soda

Method:

1. In a small pan, heat the butter, sugar and golden syrup over low heat, stirring until the sugar dissolves, set aside to cool for 5 minutes.

2. In a medium bowl, mix the flour, ginger and bicarbonate of soda. Make a well in the centre and pour in the butter mixture. Stir to combine. Using your hands, bring together to form a soft dough and knead briefly until smooth. Wrap and chill for 15 minutes to firm up slightly.

3. Line 2 large baking sheets with baking parchment. On a lightly floured surface, roll out dough to 3mm thick. Using the gingerbread man cutter, stamp out shapes, re-rolling trimmings as needed. Transfer to the prepared baking sheet, spacing apart. You should have about 20 biscuits. Chill for 30min.

4. Preheat oven to 190°C (170°C fan) mark 5. Bake the biscuits for 10 minutes, or until sandy to the touch. Leave to cool for 5 minutes on the sheets, then transfer to a wire rack to cool completely.

 

  • Make sure to melt your butter and sugar over a low heat in order to prevent the mixture from burning before the sugar has had time to dissolve.

  • Don't overwork your biscuit dough when bringing it together or rolling it out. Overworking will result in a tough biscuit.




Mézeskalács

Hozzávalók:

7,5 dkg vaj
10 dkg barnacukor
10 dkg golden szirup
22,5 dkg liszt
2 tsp őrölt gyömbér (én helyette mézes fűszerkeveréket használtam)
1tsp szódabikarbóna

Elkészítés:

1. lábos: vaj+cukor+szirup (alacsony hőfokon, amíg elolvad a cukor, majd 5 percig hűlni hagyjuk)

2. tál: liszt+fűszerkeverék+szódabikarbóna

3. liszthez adjuk a vajas keveréket, összekeverjük és kézzel gyorsan összedolgozzuk

4. hűtő: 15 perc, folpackba csomagolva

5. kinyújtjuk 3 mm vastagságúra (ha szükséges sütőpapír közé téve), kiszaggatjuk 

6. tepszi: sütőpapír, rá a formákat 

7. hűtő: 30 percre betesz (így jobban megőrzi a formáját és nem lesz kemény)

8. sütő: 190 fokra előmelegít

9. sütés: kb. 10 perc (hagyjuk hűlni 5 percig és tegyük ki őket egy rácsra hűlni)

Mire figyeljünk:

  • alacsony hőfokon olvasszuk a vajat, cukrot, nehogy megégjen még mielőtt elolvad a cukor
  • ne dolgozzuk túl a tésztát, mert kemény lesz tőle a süti

Forrás:

https://www.goodhousekeeping.com/uk/food/recipes/a564670/easy-gingerbread-recipe/


Még dekorálás előtt elfogyott. 😆

Hozzászólások

Értesítések
Nincs elérhető értesítés